TERASZOK EXOTIKUS FÁBÓL

     A másik nagy csoportja a teraszoknak egzótikus fákból készül. (Kemény, nagy sűrűségű egzóta fajok, mint a massaranduba, ipe vagy lapacho, merbau, bangkirai, cumaru.) Itt a faanyagok hihetetlen sűrűsége az, amitől ellenálló lesz a szélsőséges időjárási körülményekre. Mindegyik sűrűsége 800 kg/m3 fölött van. Éppen ezért kopásállók, a környezet károsító hatásaival szemben ellenállók. Színük a halvány sárgától a vörösig számos árnyalatot felvehet. A napfény hatására itt is szürkülés indul meg, viszont speciális olajokkal ez a folyamat megállítható. Egy ilyen trópusi fából készült járófelület készítésénél fontos a párnafa megfelelő előkészítése, valamint a deszkák megfelelő technikával történő rögzítése.

Egzótikus fafajok teraszburkolat és egyéb faburkolat készítéséhez:

    Az itt bemutatásra kerülő fafajok legfőbb alkalmazási területe teraszok, kerti járófelületek, medence körüli pihenők, kiülők. Közös jellemzőjük a rendkívüli időtállóság. Általában 800 kg/m3 sűrűség felettiek, jól ellenállnak az időjárás hatásainak. Kopásállók, különböző színűek, de a napsugárzás fokozatosan szürkíti felületüket. Bordázott felületük csúszásmentességet biztosít, valamint a felületre kerülő csapadék így hamar lefolyik. Felületkezelés nélkül is 20-25 évet kibírnak.

Ipe, vagy Iapacho

  Speciális Dél-Amerikai fafaj, rendkívül kemény és ellenálló. Az élő lapacho fa magassága 40 méter körüli, törzsének átmérője 90 cm, törzsének hossza 20 méter. Néhány közülük 50-60 méterre is megnő, és néha a törzsátmérő eléri a 180 cm-t. Színe oliva barna, világos és sötét szálakban változik. Az ipe burkolat 20-25 év használata után sem látszik változás, alig kopott, szinte új hatást kelt.  A felsorolt trópusi fajok közül a lapacho a legerősebb, legellenállóbb. 

 

 

Massaranduba

     A massaranduba fa, (Manilkara bidentata) őshonos közép-Amerikában, Dél-Amerika északi felén, valamint India nyugati felén. A massaranduba, a fából készített kültéri teraszburkolatok legfontosabb alapanyaga. Rengeteg néven ismert, mint Acana, Aus, Ausabo, Balata, Marhafa, Bolletri, Bolletrie, töltényfa, Chicozapota, Macaranduba, Maparajuba, Massarandu, Nispero, Pamashto, Paraju, vörös baláta, mégis a legelterjedtebb a massaranduba. Törzse egyenes, szabályosan hengeres. Magassága általában 20-40 méter közötti. A massaranduba törzsének átlagos átmérője 100 cm. Szaporán nő, dús lombozatú. A massaranduba jellegzetesen erős vörös színéről ismert, de halványabb vörös színben is található, enyhe barna átmenettel. Mint a legtöbb kültérben kezeletlenül hagyott fa, ezüstszürke színűre változik a felülete. Szokásos tisztítással, esetleg olajbázisú felületkezeléssel garantálhatjuk a nagyon hosszú élettartamot. Formatartó, kemény, nagy kopásállóságú. A nehezebb fafajok közé tartozik, a massaranduba szárított állapotában 1058 kg/m3.