THERMOWOOD TERASZOK

     A hőkezelt fa más néven Thermowood finn találmány. Ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek, a megnövekedett páratartalomnak és az agresszív légköri körülményeknek. A legnépszerűbb fafajták amelyeket hőkezelnek az erdei és lucfenyő valamint a kőris. Eredetileg a skandináv országokban kezdték el gyártani, és főleg szaunák építésére használták. A megnövekedett hőmérséklet- és páratartalom ingadozásokkal szembeni ellenállás, az állandó dimenzióstabilitás, hamarosan kültéri használathoz vezetett. Fából készült teraszok, medence burkolatok vagy épületek külső burkolásához és kerítések kialakításához használjuk. A fa hőkezelése egy speciális technológia, amely különbözik a fa szárításának vagy gőzölésének technológiájától. A hőkezelés alatt (190-215 Celsius) a fa elveszíti teljesen nedvességtartalmát. Ugyanakkor a hőkezelés elbontja a hidroxil csoportok egy részét a sejtekben, ennek eredményeképp a fa sejtjei megégnek, így a sejtfalba már nem képes víz bejutni. Az eljárás jelentősen megnöveli a fa élettartalmát. További pozitív tulajdonság, hogy a méretváltozása minimálisra csökken, és nem kell tartani a rovarok és gombák támadásától sem.
A használat előnyei:
E változások eredményeként a fa olyan tulajdonságokat szerez, amelyek nagyon alkalmasak a megnövekedett páratartalom, a magas hőmérséklet-változások, az égő nap és a szélsőséges időjárási körülmények között történő felhasználásra. Íme néhány ilyen tulajdonság:

Ellenáll az időjárás viszontagságainak

A fa tartóssága határozza meg, hogy mennyi ideig képes ellenállni a környezet romboló hatásainak. A DIN EN 350-2 szabvány erre vonatkozóan 5 osztályba sorolja a különböző fafajtákat.

 A legmegfelelőbbek az 1. és a 2. osztályba tartozók, a legkevésbé alkalmasak az 5. osztályba tartozók. A hőkezeléssel az 5. osztályú fa elérheti az 1. vagy 2. osztályú kategóriát is.

A hőkezelt fa ellenáll az esőnek, a nedvességnek, a hónak, vagy a nap égető sugarainak egyaránt.
 

A hőkezelt tűlevelű fák nem tartalmaznak gyantát.
A kezelés kiégeti a fa gyantatartalmát, így már nem áll fenn annak a veszélye hogy a gyanta a forró nyári időszakban kifolyik.

Méretstabilitás.
A hőkezelés után a fa méretében teljesen stabilá válik, a nedvességváltozás következtében kialakuló méret változások gyakorlatilag észrevehetetlenek.

Magas szigetelési tulajdonságok.
A hőkezelés eredményeként a fa hőátadási együtthatója 20-25% -kal csökken, ezáltal sokkal jobb szigetelővé válik. Éppen ezért a skandináv országokban házak kültéri burkolására is használják.

Ugyanaz a tulajdonságok jellemzik, függetlenül attól, hogy milyen környezetben használják.
A fa tulajdonságai nem változnak függetlenül attól, hogy beltérben vagy kültéren, nagyon meleg vagy hideg helyen, magas vagy nagyon alacsony páratartalommal rendelkező környezetben használják.
Ellenáll a rovarok és gombák támadásainak
A hőkezelt fa használható élettartama eléri a 30 évet, vagy akár még többet is.

Felületkezelés
   Napfény hatására kiszürkül, majd ezüstös színűvé válik.

Ezt a barnából szürkévé válást meg lehet állítani olajos felületkezeléssel, amelyre általában évente szükség van.

    A Thermowood teraszok kellemes és meleg hatása maximális kényelmet biztosít a relaxáló órák idejére. Ezzel az eljárással kezelt fánál van klipszezhető kivitel, így a taposó részen nem láthatóak csavarfejek sem.